Sobne biljke za pročišćavanje vazduha ili kako "uzgajati" svež vazduh?

Razno

Da li je pročišćavanje vazduha u prostorijama, kancelarijama, zaista moguće uz pomoć biljaka? I ako je tako koje biljke pročišćavaju vazduh? Pre neki dan sam slučajno na Ted Talk-u naletela na jedan veoma interesantan govor, na temu koja je ovih dana veoma aktuelna i interesantna i kod nas. Zagađenje vazduha, i kako u našim domovima i kancelarijama možemo obezbediti čist vazduh na veoma jednostavan način.
Istraživač Kamal Meattle nam u ovom govoru govori o studiji koja pokazuje kako možemo sa samo 3 obične sobne biljke da proizvodimo sami dovoljno svežeg vazduha kako u kancelariji tako i u kući.

Tri biljke koje on spominje u svom govoru na Ted Talk kanalu su:

1. Areca palma (dypsis lutescens)

areca palma

2. Svekrvin jezik ili sabljica (sansevieria trifasciata)

sabljica

3. Đavolji bršljen (epipremnum aureum)

djavoljibrsljen

 

Naime, sve ove biljke uklanjaju CO2 i pretvaraju ga u kiseonik. A đavolji bršljen čak uklanja formaldeihide i ostale isparavajuće hemikalije.
2008 godine urađene su studije koje su dostupne na sajtu indijske vlade. Prilikom ovih studija u jednoj zgradi u Delhiju od 17000 kvadrata gde radi 300 ljudi, postavljeno je 1200 biljaka. Studije su pokazale da postoji verovatnoća od 42% da se nivo kiseonika u krvi poveća za 1% ako provedete 10h u ovoj zgradi. Takođe u poređenju sa drugim poslovnim zgradama u Delhiju, smanjenje pojave iritacije očiju za 52%, resporatornih organa za 34%, glavobolja za 24%, oštećenja pluća za 12% i astme za 9%.
Kako Meatlle kaže uz pomoć ove tri sobne biljke možemo uzgajati sav svež vazduh koji nam je potreban.
Takođe rezultati pokazuju neverovatan rast produktivnosti za čak preko 20%.
Više o ovoj studiji i biljkama možete čuti u govoru Kamal Meattle-a na Ted Talk-u.
A ja odoh da nabavim ove biljčice :)

(6 glasova)
Pročitano 3828 puta

Više iz ove kategorije

« Bez naslova ...
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar