Obrada vs Original

Razno

Pre neki dan vozim ja za BG i kao obično slušam radio i pevušim. Odjednom shvatim da nešto nije u redu sa pesmom…. pa to nije Parni Valjak… pa to nije Aki. Nedostaje nešto… da, nedostaje onaj trenutak kada.. bubnjevi…bas… pauza, energija …ma ne umem da ga objasnim ali oni koji vole ovu pesmu i ovaj bend shvatiće koji je to trenutak! I pričam ja to na poslu kako sam se eto iznervirala a kolega skoči na mene pa to je Željko Vasić obradio ima novi aranžman i sve je super šta se ja tu bunim. Ma svaka čast Vasiću, ne sporim ja njegove sposobnosti, ali ako ja ne čujem ono ta ta ta ta… a pre toga Aki zavlači pa sad će, neće.. i taman pomisliš da neće on hoće!!!! Ko me sad razumeo, razumeo je!
Ipak obrada kao obrada ne treba imati samo kvalitet već i nešto više-dušu. Na primer “Nekako s proleća”  kada peva Žera i kada pokušavaju Kojo i Bjelogrlić da pevaju je veeelika razlika ali ovi indjanci mi nekako imaju pozitivnu energiju i baš su mi simpatični!
Ipak najbolja obrada svih vremena mi je “The man who sold the world” i Nirvana. Jednostavno kao da je pisana za Kurta… I to nema veze s tim što sam kao klinka bila zaljubljena u njega!

Onda dopada mi se Sinead O’Connor – Nothing Compares 2 U- ne bih mogla nikada da zamislim da Prince peva ovu pesmu. Ili Jimi Hendrix – Hey Joe. Iskreno ne znam ko je u originalu ali Hey Joe je jednako Jimi Hendrix u mojoj glavi.

I ovako mogu da nastavim do jutra, ali na kraju sve je stvar ukusa i svako ima pravo na svoje mišljenje zar ne?

 

 

(1 Glas)
Pročitano 1255 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar