Prenesi dalje

Razno

Skoro sam na TV-u naletela na jedan stariji film iz 2000 godine sa dobrom glumačkom ekipom, Helen Hunt i Kevin Spacey "Pay it Forward". Ali to nije razlog zašto sam odlučila da ga odgledam već sama tematika. Naime mali simpatični i pre svega veoma intelegentan dečkić koji odrasta uz majku alkoholičarku dobija novog nastavnika u školi koji na poseban način želi da ih nauči da gledaju svet oko sebe. Daje im zadatak da urade nešto što će promeniti svet. Glavni junak Trevor ozbiljno shvata svoj zadatak i smišlja način kako da promeni svet. Nakon nekog vremena njegova ideja postaje pravi pokret!

A o čemu se radi? Veoma jednostavna priča - osmatraš ljude oko sebe, odabereš 3 za koje ćeš učiniti neko dobro delo koje bi moglo da im promeni život na bolje i kada žele da ti se zahvale ti ih uputiš da to isto i oni urade na 3 nove osobe koje će takođe uputiti da to ponove sa nove 3 osobe. 

Prva stvar koja mi je prošla kroz glavu je bila: WOW kako dobra ideja, zašto to ne bi smo krenuli da radimo?  Druga stvar je bila: Alo čekaj bre malo! Pa zar je potrebno da neko snimi film da bi se mi setili da možemo nekome da ulepšamo dan?! Zar je potrebno, da nam neko to kaže da uradimo, da to ispričamo svima, da šerujemo na FB... hmm nažalost možda i jeste. Svakodnevno viđam kako su ljudi sve nervozniji i netolerantniji, nemaju strpljenja i poštovanja. 

Jedan od načina da nekome promenite život na bolje je da mu barem jednom u toku dana pokažete da ste primetili da postoji, da budete ljubazni, pozdravite se sa osmehom, propustite da prođe na pešačkom, starijoj osobi pridržite vrata, detetu dohvatite nešto sa police iz radnje, trudnicu pustite ispred vas u redu, radniku na šalteru se zahvalite, a ako ste sa druge strane šaltera bez razlike što vas je neko pre toga iznervirao, izvređao, vi podelite osmeh sledećem klijentu tako nećete samo njemu učiniti dobro već i sami sebi .... ima milion malih i sitnih načina koji nam ne oduzimaju vremena i energije a mogu da nam donesu mnogo! Zato svi u akciju krenite da činite sitna dobra dela svakodnevno i nemojte da se hvalite okolo, to je jednostavno nešto što treba da bude deo naše svakodnevnice i nešto za šta nema potrebe da očekujemo zahvalnost!

 

 

(1 Glas)
Pročitano 1426 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar