Istraži Istočnu Srbiju III dan

Putovanja

Ujutru nova avantura -  Felix Romuliana i put iznenađenja.

klgfdhuj

Gamzigrad sa Feliks Romulijanom (Felix Romuliana) je jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta i istorijskih lokaliteta u Srbiji. Ovaj lokalitet kod Zaječara je neizostavna stanica ukoliko obilazite istočnu Srbiju, a zajedno sa Narodnim muzejem u Zaječaru čini jedinstvenu celinu.
Prva zvanična „pisanija" o palati Felix Romuliana, ne znajući o čemu se radi je napisao baron Herder, saksonski rudarski poglavar u svom putopisu „Rudarski put po Srbiji" 1835 g. Kasnija istraživanja su ukazala da se radi o rezidenciji rimskog cara Galerija, i da je palatu posvetio svojoj majci Romulijani.
Kada je Dioklecijan 293. godine uveo oblik vladavine koja se zvala tetrarhija, odnosno vladavina četvorice, Galerije, bio je postavljen da bude cezar na istoku carstva. On je takođe bio Dioklecijanov zet, Valerijin suprug. Kada se Dioklecijan povukao sa vlasti 305. godine na njegovo mesto je došao Galerije avanzovavši sa titule cezara do titule avgusta, a za svog cezara izabrao je Maksimina Daju koji nam je poznat po jednoj drugoj carskoj palati u Srbiji, Šarkamen kod Negotina. Galerije se u 306g. povukao u Feliks Romulijanu i posvetio privatnom životu.
Različiti izvori govore različito o mestu gde je sahranjen. Negde stoji da je to Romulijana a negde Romulianuum ( mesto koje je nazvano opet po njegovoj majci u priobalskoj Dakiji ) Međutim, 1989. godine na brdu Magura, kilometar iznad lokaliteta otkrivene su dve kupaste grobnice, a kasnijim istraživanjima je sa velikom verovatnoćom utvrđeno da se radi o Galerijevom i Romulijanovom grobu.
Izgradnja ove „srećne palate" ( felix znači sreća ) posvećene njegovoj majci Romulijani počela je dve godine nakon što je Dioklecijan počeo sa izgradnjom svoje palate u Splitu. Tako su krajem 3. i početkom 4. veka, na prostoru oko 6,5 hektara, sa dimenzijama 240x190m, izgrađene dve gotovo paralelne fortifikacije. Unutar zidina su se nalazili palate, hramovi, terme, 20 okruglih kula, kasarne, magacini i ostale građevine. Dakle, čitav jedan grad, koji važi za najočuvaniji primer rimske dvorske arhitekture, zbog čega je 2007. godine uvršten na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine. Palata nije dočekala svoj završetak i gradnja je nakon njegove smrti preusmerena u pravcu brda Maguru, gde je i mauzolej.
Galerije je posebnu pažnju ukazivao bogu Dionisu što se vidi i po ukrasima u palati. Podovi palate su bili popločani mozaicima, zidove su prekrivale freske i skupocene kamene oplate, dok su u nišama stajale skulpture izrađene od teško obradivog i skupog kamena, poput safira.
Ovu palatu su u 5 i 6 veku počeli da razaraju Huni i Avari. Kada je ovaj deo Srbije potpao pod Vizantijom, palata je ponovo naseljena, Justinijan je obnovio jedan deo unevši vizantijske elemente, ali u 11 veku su njene porte konačno zatvorene.
Tek u posle 1970 godine kada je Dragoslav Srejović preuzeo istraživanje ovog lokaliteta, do tada smatranim vojnim utvrđenjem, otkrivanjem raskošnog mozaika Venatori počinje da se spominje kao carska rezidencija. Tek 1984 godine kada je pronađen natpis Felix Romuliana, pronalaze i tragove prvih stanovnika, nakit, oruđe, počinju da se „sastavljaju kockice" I dan, danas arheolozi pronalaze nove predmete, 2010 godine je svetska vest bila mermerna statura tračkog konjanika.
Ukoliko obilazite ovaj kraj, nemojte propustiti i narodni muzej u Zaječaru kako bi ste kompletirali ovu priču. Tamo se čuvaju artegakti iz Gamzigrada, Galarijeva glava u porfiru ( samo su carevi smeli biti uklesani u ovoh magmatskoh steni ili da budu sahranjeni u sarkofazima načinjenim od nje ) Muzej takođe čiva zbirku Felix Romuliana koja sadrži oko 3.000 vrednih predmeta sa ovog lokaliteta.

20200928 zu

Boris odlučuje da nas iznenadi i rashladi, i uspeva mu. Usput kreće prava igra pogađanja, na slovo na slovo...gde nas to vodiš veliki štrumfe? Negde na slovo S sa pet slova.... hmmm mi gledamo mapu, nije to, to smo prosli, nije to ...prstoaje Borsko jezero... pa da, jednoglasno zaključujemo da se Borsko jezero piše sa pet slova na S! I bili smo u pravu, samo što je bio kafić SPLAV na jezeru. Tamo ispijamo kaficu onda se oni lepo kupaju a ja uživam u pogledu dok ručkam sladoled ispod senke. Nakon kupanja Neša spazi jedan divan kafić i prelazimo tamo da se malo osušimo i iskuliramo. Muzikica, kafica, pogled... kao da smo negde na moru... Milina.
A sad pravac Pirot! Tamo smo planirali dva divna dana... a gde tačno i kako ne znamo još uvek. Ono što nas Neša moli je da nas izvede u jedan divan restoran gde je snimana Zona Zamfirova

6

viber image 2020 09 28 11 41 07

Tamo nas dočekuje neki drugi restoran, nije više isti vlasnik, muzej Ponišavlja radi samo do 15h, ali svakako odlično smo večerali i videli gde je sniman film. Nakon toga smo planirali sladoled ali umor je odradio svoje i nakon kupovine šta nam je potrebno za sutrašnji uspon na Midžor krećemo nazad u smeštaj.
Muški već dremaju uveliko na kaučima dok Jadranka kreće u akciju kao i uvek spremanje hrane za sutra, a nas dve joj pomažemo. Oko ponoći svi smo se polako smestili u krevet, sutra je novi dan, nova avantura...

 

(2 glasova)
Pročitano 662 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar