Durmitorska Avantura dan 2

Putovanja

Durmitor 2018 Dan 2/8

Uspon na Crvenu Gredu 2164 mnv, Jablan jezero, šumske jagode, borovnice...

Nakon divnog i mirnog sna, ustajemo oko sedam. Svako od nas radi neke svoje jutarnje vežbice, šta da vam kažem, ne zna se ko je ozbiljniji vežbač :) Nakon toga, rakijica, kafica, doručak i oko devet krećemo! Nakon 15tak minuta stižemo do Crnog Jezera, plaćamo taksu za ulazak u nacionalni park. Pitaju nas za koliko dana, a mi onako u glas pa za celu nedelju, kao da se to podrazumeva :)

Ljupka Aparat Durmitor 18

Krećemo polako kroz sumicu, a predivni Durmitor polako počinje da nam pokazuje svoje čari. Prvo ispred nas iskače grandiozni Veliki Međed. Gledam ga i već zamišljam kako bi izgledao pogled odozgo na Crno jezero. Na moju veliku žalost iako sam krenula sa namerom da popnem Bobotov Kuk i Međeda... Međed ipak ostaje za neki drugi put. Ali ko zna zašto je to dobro. Verovatno je to tako trebalo biti da bi ponovo došla!

Ljupka Aparat Durmitor 25

Dobar deo puta gazimo kroz šumu, idemo polako ne žurimo, slikamo, zezamo se. Teri i ja započinjemo našu omiljenu zanimaciju - pronalaženje likova u stenama, oblacima i sl. Ona dolazi do ideje da napravi kolekciju takvih slika. Poznavajući je to će biti odlična kolekcija :)

Negde na pola puta izlazimo na jedan vidikovac gde pravimo malu pauzicu da se slikamo i bacimo pogled na Jablan jezero i Crvenu gredu, gde se jasno vidi zašto je dobila svoje ime.

Ljupka Aparat Durmitor 45

Nakon nekih 3h stižemo na sam vrh. Odmah da vam kažem vrh kao vrh nije vrh, ako ste me razumeli. Već jedan veliki proplanak, ali pogled je predivan. Vide se Savin Kuk, Međed, Bobotov Kuk, Minin Bogaz ... da ne nabrajam dalje da ne pogrešim ali vidi se sve i svašta lepo, a Crno Jezero najlepše.

Ljupka Aparat Durmitor 47

Tu pravimo dosta veliku pauzu, znamo da imamo vremena i da nam se može. Dremuckamo, pričamo, slikamo se, jednostavno uživamo u svakom trenutku.

Ljupka Aparat Durmitor 50

Prilikom povratka odluka pada da obiđemo samo Jablan jezero iako prolazimo blizu Zminjeg i Barna jezera. Tu takođe pravimo malo dužu pauzicu gde uživamo u sam pogled na Crvenu Gredu i u lepoti i svežini jezera.

Ljupka Telefon Durmitor 24

A za kraj - prava poslastica - borovnice. Svako seda pored svog grma i ćutke jedemo i jedemo i jedemo ... jedemo dokle god možemo da dišemo a i malo posle toga :)

Ljupka Aparat Durmitor 60

Iskreno očekivala sam malo veću gužvu na stazi jer nam je rečeno da je ovo najlakši uspon na Durmitoru, ali bilo je praznjikavo. Možda je razlog bio taj što smo penjali u utorak ali svakako staza pruža predivan pogled na sam Žabljak, Crno, Jablan, Zminje, Barna jezero. Od vrhova - Savin kuk, Šljeme, Bandijernu, Međed, Minin Bogaz, Bobotov kuk, Planinicu i kao što rekoh da ne nabrajam da ne pogrešim.  Tako da nema apsolutno nikakovg razloga da ne popnete Crvenu Gredu. 

Ljupka Aparat Durmitor 48

 
(2 glasova)
Pročitano 1390 puta

Pogledajte i...

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar