Albanija zemlja orlova i bunkera

Putovanja

Već godinama unazad kad odemo preko leta do Struge, mama i tata nas zovu da nas vode do Drača u Albaniji  na more. Mi smo redovno odbijali tu ponudu jer smo imali kao i svi predrasude o toj zemlji, što zbog ekonomskih, što zbog političkih razloga.

Ove godine smo se konačno prelomili da odemo. Dogovor je pao da budu 3 dana u Draču i po njihovoj preporuci biramo smeštaj tamo na "bum". Moje na "bum" ko me dobro poznaje je da skupim sve adrese, mape i komentare za okolnih 20km. i da memorišem u svojoj glavi satelitske mape kako bi na licu mesta prepoznala gde smo u odnosu na to što tražimo "na bum" :)

Iz Vršca smo krenuli u nedelju, odmorili se malo u Strugi i krenuli u Utorak oko 08h. Granični prelaz Ćafasan je veoma blizu na samo 12 km pa smo prošli brzo i bez komplikacija.

Odmah nakon prve krivine, veliki spomenik Majke Tereze. Naravno zaustavljamo se da pogledamo.

Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, nama poznata kao Majka Tereza rođena je u Skoplju 1910 godine u albanskoj katoličkoj porodici. Bila je časna sestra koja je osnovala red Misionarka milosrđa i 1979g. dobila je Nobelovu nagradu za mir.

Retezat 3

Preko puta u daljini se vide nekoliko bunkera, prvi utisak je malo zbunjući, ali kasnije se navikavamo da ih viđamo na svakom koraku.

U periodu od 1960-1985 godine Enver Hodža je iz paranoičnog straha od NATO invazije naložio izgradnju od 750000 bunkera. Obzirom na njihovu čvrstu građu većinu njih stavnovnici Albanije su kreativno iskoristili na primer kao deo restorana u primorskim gradovima.

Jeste da je planinski put ali je dobar i bez muka polako uživajući u predivnim planinskim predelima nastavljamo do Eljbasana gde se zaustavljamo da pogledamo tvrđavu i popijemo kafu.

Retezat 8

Elbasan je jedan od najvećih gradova Albanije sa oko 150000 stanovnika. Svojevremeno je bio tipičan osmanski grad, sa hrišćanskim stanovništvom u tvrđavi, vlaškim distriktom, crkvom i dzamijom u centru grada.

U tvrđavi koju su divno uredili, spajaju se kafići i restorani i na prvi pogled deluje kao da je jedan isti lokal u pitanju. Odlično mesto da u miru i tišini okruženi predivnom baštom popijete kaficu ili ručate.  Ali nismo se mnogo zadržali jer je bilo toplo već smo odlučili da nastavimo dalje. Usput smo sreli neke poznanike iz Struge koji su insistirali da popijemo kaficu na benzinskoj pumpi i lepo smo se družili isćaskali dobili par korisnih infomacija, kaona primer da je u Tirani otvoren novi veliki tržni centar. Prava infomacija u pravo vreme za ženski deo ekipe :)

Oko podneva pristižemo u Golem, primorsko naselje pored Drača. Mesto je prepuno hotela, vila i restorančića. Zaustavili smo se u blizini hotela koji smo hteli da pogledamo i tu smo i ostali. Cena za ponuđeni smeštaj je bila i više nego odlična, dobili smo bazen, ležaljke na bazenu i na predivnoj peščanoj plaži i nismo više hteli da idemo dalje. Da li smo pogrešili to nećemo saznati, ali i ne zanima nas.

Retezat 49

 Što se samog mesta, smeštaja, plaže, hrane, cena tiče nismo imali nikakve zamerke. Svi uglavnom govore engleski, pa čak i da ne govore sa osmehom na licu se trude da se sporazumeju sa vama. U radnjama možete naći dosta makedonskih pa i srpskih proizvoda. U restoranima sve što smo jeli bilo je odlično, riba, morski plodovi, giros, rižoto a cene su bile takve da nismo morali da se razmišljamo da li ćemo imati dovoljno da platimo.

Retezat 32

Drugog dana u toku popodneva odlučili smo da se prošetamo malo do Drača, koj nas je veoma prijatno iznenadio. Sama Albanija nas je generalno dosta pozitivno iznenadila, moje lično očekivanje je bilo da će nas dočekati situacija gde su gradovi extra sređeni a usput sela razrušena, naprotiv nije bilo tako. Svuda se oseti taj mediteranski šmek, a pogotovo u Draču koji je luka i gde su se ukrštale razne kulture.  Parkirali smo se u samom centru i videli smo ostatke amfiteatra koji je nažalost dosta nesređen.

Retezat 28

Drač ili Dures, je grad, luka, na obali jadranskog mora na samo 33 km od Tirane.   U periodu od 1913-1920 godine bio je glavni grad Albanije.  Kroz istoriju su ga osvajali vizantijci, normani, italijani, bugari, turci... I svi ti uticaji se sada vide kroz arhitekturu samog grada.

           

 

Retezat 31

Zadnjeg dana odlučujemo da skoknemo do Tirane i da se sa te strane vratimo do Struge. Odluka je odlična jer je Tirana zaista lep grad. Pored samog centra posetili smo i 2 velika tržna centra gde ima predivnih radnji i svega i svačega.  A u centru meni je lično najveći utisak ostavila "zona za aromaterapiju". Ne znam kako oni zovu ovo mesto ali sama činjenica da u sred tako velikog grada postoji mesto gde u senci ogromnog drveta pored fontanica ljudi dolaze  da sednu i opuste se samo iz razloga jer je pored drveta zasađena velika količina aromatičnog bilja, ruzmarin, bosiljak, žalfija je fenomenalna...možete samo da pretpostavite kakav je to divan miris.

Retezat 70

Tiranu je 1614 godine osnovao osmanski general Sulejman Paša, glavni grad postaje tek 1920 godine. Nakon promene komunističke vlasti Tirana se otvara i novi gradonačalnik (Edi Rama) zbog svog projekta gde sve stare zgrade farba u vedrim bojama i sređuje veoma zapušten i prljav grad dobija nagradu najboljeg gradonačalnika sveta. Takođe i centar Tirane se od tada ubrzano renovira i sređuju se sve stare zgrade.

Na Skenderbegovom trgu pored spomenika Skenderbega, možete videti još 2 bitne znamenitosti za Tiranu, a to su Ethembegova džamija iz 1821 godine kao i Sat Kula iz 1830 godine.

Retezat 76Retezat 72

Sve u svemu divna tri dana i vratićemo se, ovaj put preko leta i malo duže kako bi smo istražili celu obalu. Slikice možete pogledati u galeriji.

(5 glasova)
Pročitano 2327 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar