Planina Carku, Rumunja, vrhovi: Brusturu 2116m, Caleanu 2196m, Bodea 2169m, Tarcu 2190m

Putovanja

Vrh Carku je moj prvi osvojeni vrh preko 2000m. Kada je Vesna rekla idemo da se spremimo za Retezat, prva pomisao je bila hmmm... pa već sam bila tamo, a onda sam pogledala slike i pomislila, pa treba da si luda da propustiš šansu da vidiš ovu lepotu ponovo. I kada sam rekla Darku da želim da se prijavim, on mi je zbunjeno rekao, pa Manja i Vesna su te već prijavile... epa hvala vam devojke :)

Igrom slučaja dva dana pred polazak iz opravdanih razloga,  akcija je pomerena za datum koji mi ne odgovara. Ugh... pa stvarno nemam sreće... u tom trenutku razmišljam nemam ni jednu jedinu akciju isplaniranu. Panika! :)  Ali eto ga Jan na vratima i kaže: " Mi ipak idemo sa Bucom!" Telefon u ruke "Manja jel bi išla?" "Buco... imaš 2 mesta?"  I za manje od sat vremena uspevamo da se organizujemo i napravimo jednu lepu modifikovanu turicu. Ne idemo samo na Carku već na 4 vrha. Nova avantura, osmeh na licu, idemooo :)

U subotu tačno u 06h krećemo ka Rumuniji i za oko 3,5 h stižemo na odredište.  Vreme nešto ne obećava ali bitno je da nema kiše i da iste nije bilo do samog kraja naše avanture.  Usput su se smenjivala sva 4 godišnja doba i još neka novokompovana :)

Priroda je bila zaista nestvarna, iako mi je bio "the day" u svakom pogledu, preživela sam i nisam zažalila ni u jednom trenutku što sam krenula.  Do samog silaska sa vrha Carku koji smo ostavili za kraj nismo sretali planinare, ali već kod metorološke stanice zatekli smo mali kamp i mnogobrojnu veselu ekipu. Bilo je nešto motora, lično ih ne volim u priprodi, ali šta je tu je. Od životinja smo sreli jednu divlju mačku i malog skočimiša sa kojim sam se sita ispričala :) Ovce i krave naravno ne računamo, one su standardna postava. Meda nas je i ovaj put zaobišao ;) 

Inače 2013 god. WWF Romania i Rewilding Europe su započele projekat sa cijem da ponovo nastane određenu vrstu bizona na ovoj planini. Do 2016g. pušteno je 20 bizona od 100 planiranih sa ciljem da do 2020 narastu na 198, a do 2024 na 300. Tako da se nadamo da ćemo imati prilike da se i sa njima upoznamo sledeći put.

Posle ove lepe ture, gde smo upoznali nove divne ljude, prešli 25km za 10h i osvojili 4 vrha preko 2000m u ne baš lakim uslovima, ostalo je nam je samo još oko 3,5 h vožnje do Vršca. Neki su odmah zaspali, neki smo se očajnički borili da ne zaspimo i izgubili. Ovom prilikom svaka čast i hvala Gabrjeli i Buci (mada njemu baš i nije palo tako teško) koji su nas odvezli nakon takvog burnog dana, po mraku i jakoj kiši bezbedno do kuće.
Sad čekamo sledeću avanturu :)

p.s. slike su uglavnom moje, par su preuzete sa FB strane SP Jin-Jang iz Vršca, i snimak je takođe preuzet sa njihovog Youtube kanala. Hvala što se niste naljutili zbog toga :)

 

 

(2 glasova)
Pročitano 2533 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar