Zamak Corvin

Putovanja

Zamak Korvin ili Hunjadi je najreprezentativnije zdanje profane gotike u Transilvaniji. Ovo divno zdanje nalazi se u centralno-južnoj zoni Rumunije, tačnije u oblasti Hunedoara.
    Podigao ga je Janoš Hunjadi na temeljima starog utvrđenja koje je nasledio od svog oca 1446 godine dok je bio mađarski regent. Nakon njegove smrti izgradnju je nastavio njegov sin Matija Korvin.
    Dvorac je porodici Korvin služio kao letnjikovac sve dok ga 1724 nisu zauzeli Habsburgovci.  Tada je zamak usred nekorišćenja počeo da propada i niko nije stanovao u njemu sve do njegovog pretvaranja u muzej.
    Janoš Hunjadi je u našoj istoriji poznat zbog Bitke na Dunavu koja se odigrala 14.07.1456. godine kada su mađarske snage teško porazile tursku flotu. Ovom pobedom Janoš Hunjadi je obezbedio mir na jugoistočnim granicama Ugarske narednih 70 godina.
    Tri nedelje posle pobede u okolini Beograda izbila je kuga od koje je i sam oboleo i preminuo.
    U toku primpreme za ovu bitku i za vreme njenog trajanja papa Kalist III je naredio da crkvena zvona svakoga dana u podne pozivaju sve vernike na molitvu za pobedu hriščana. Obzirom da ta naredba nije nikada povučena i do dan danas na svim hrišćanskim crkvama se oglašavaju podnevna zvona.

Sam zamak ima 42 prostorije, 2 platforme i izgrađen je na površini od 7000 metara kvadratnih. Pristup zamku je preko drvenog mosta koji se oslanja na 4 masivna kamena stuba na reci Zlatesti. Crkva koja se nalazi u zamku je izgrađena kao ortodoksna ali vremenom iz političkih razloga je pretvorena u katoličku. Iako su spustili plafon, zbog pozicije ulaza nisu mogli da pomere oltar na severo-zapad kao u ostalim katoličkim crkvama.

Ukoliko vas put nanese u ovom kraju Rumunije, nemojte da propustite priliku da posetite ovaj predivni dvorac.

(3 glasova)
Pročitano 6809 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar