Alba Iulia - Rumunija

Putovanja

Nedavno nas je put poveo u Alba Julju, predivnom rumunskom gradiću koji se nalazi u poznatoj Transilvaniji. Osnovan je na mestu antičkog grada Apulum koji su izgradili rimljani u 2 veku a uništili su ga Tatari 1241 godine.
    Tvrđava koja je najveća znamenitost grada i daje mu poseban šmek je sagrađena između 1714 i 1738 godine i smatra se najvećim predstavnikom tipa Vauban tvrđava u Rumuniji. Konstruisao je italijan Morando Viskonti. Sadrži sedam bastiona (Eugen Savojski, Stefana, Trojice, Svetog Mihaila, Sent Čarls, CV. Capistrano, St. Elizabet) predstavljajući njen čuveni zvezdati oblik. Najviša kula je Trojice sa svojih 116 i 135 metara i nalazi se u centru. Tvrđava je jedinstvena po lepoti zbog dekorativnh elemenata i zbog šest vrata koja su jedinstvena u svim vojnim strukturama u Evropi.
   Sébastien Le Prestre de Vauban, Marquis de Vauban je bio jedan od najvećih inženjera i čuven po svom umeću utvrđivanja i napadu na tvrđave. Sagradio je 33 nove tvrđave i rekonstruisao oko 300. Tvrđava u Nišu, Beogradska tvrđava i jednim delom Petrovaradinska su građene po Vobanovim sistemima.  Smeštaj smo birali preko interneta i odluka je pala na Vilu Precioza. Nismo se pokajali, lokacija, sam smeštaj i usluga su i više nego odlični.
    Krenuli smo u petak odmah posle posla, i stigli negde oko 21h po lokalnom vremenu, večerali i legli da spavamo. Ujutru smo nakon doručka krenuli u obilazak starog dela grada.
    Iz vile smo mogli da vidimo ulaz i krenuli smo pešaka. U toku prepodnevnih sati gradić je bio prepun turista. A mi smo iz drugih razloga proveli ceo dan u gradu tako da smo i popodne svratili tamo. Tada je bilo daleko mirnije i praznije. Cene u kafićima i restoranima su sasvim pristupačne, hrana je ukusna i svi su uslužni i ljubazni. Svaka preporuka za jedan miran i divan vikend.
    

(5 glasova)
Pročitano 2488 puta

Više iz ove kategorije

« Na krovu Rumunije Zamak Corvin »
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar