15 Svetosavski uspon na Gudurički vrh

Putovanja

30.01.2016 održan je 15 tradicionalni Svetosavski uspon na Gudurički Vrh u organizaciji PSK “Železničar” iz Vršca.

Start je bio zakazan za 10h ispred planinarskog doma “Panonija” gde se okupilo oko 100 planinara iz Beograda, Požarevca, Smedereva i naravno Vršca. Planirani trek je bio ispod grebena tri Lisičje glave južnom stranom pa preko Kamenarice do podnožja vrha a zatim izlazak na Gudurički vrh. Naravno svako je imao mogućnost da izmeni rutu u zavisnosti od svojih želja i mogućnosti.

Vreme koje nas je dočekalo nije obećavalo … magla je bila tolika da smo bili zabrinuti ne samo za nas kako ćemo stići do doma već i za goste koji su po takvom vremenu ipak došli do Vršca.

Naša mala ekipa je krenula kolima do planinarskog doma Kula gde smo sačekali ostatak ekipe iz pravca Panonije i krenuli prema vrhu. Zbog vremenskih uslova odlučili smo da idemo direktno na vrh bez Kamenarica i to se ispostavilo da je dobra odluka jer smo uspeli da se spustimo pre mraka. Krenuli smo u 10:15h i na samom startu nam se pridružili neki od planinara iz Smedereva i Požarevca, i svakako najpoznatiji planinar u Vršcu – pas Pepa. Kako smo se približavali vrhu tako su se vremenski uslovi menjali, blato, ostaci snega, magla, vetar, u jednom trenutku i sunce zbog kojeg su se neki skinuli u kratke rukave… Takođe naleteli smo i na vesnike proleća - visibaba i kukurek.

Nakon 2h i 45minuta popeli smo se na vrh. Naš najmlađi član Dimitrije sa svojih 11 godna je insisitrao da naglasimo da je on prvi stigao do vrha! Jedno veliko bravo za našeg malog vodiča Mitu! Nakon malog predaha, slikanja, upoznavanja sa drugim planinarima krenuli smo nazad i za oko 2:30h stigli do Kulinog doma. Zbog gostiju iz Nemačke koji su žurili da stignu nazad odlučili smo da se sa njima vratimo do Vršca. Ostali su u našem domu Panonija nastavili druženje uz preukusan pasulj!

Iako me sada sve boli jedva čekam sledeći Svetosavski uspon- još samo godinu dana!

Što se tiče slika, ponovo sam ostala bez baterije, i sada već tražim neki jači powerbank ili čak možda neki lakši objektiv za sledeće putešestvije, ali verujem da su ove koje imam dovoljne da steknete utisak kako smo se divno proveli.

(1 Glas)
Pročitano 2163 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar