Vikend u Tršiću - Konak Mišić

Putovanja

U duhu ambijentalne sredine narodnog graditeljstva, 50m od Vukove spomen kuće, u zaštićenom kompleksu, nalazi se konak Mišić.
Konak je komforno opremljen za boravak gostiju koji žele da svoj odmor idilično provedu u prirodnim lepotama Jadra i Rađevine.
U dvorištu postoje ozidane pečenjare, roštilj, terase za zajednički boravak, izvori...
Kroz dvorište protiče potok, а u zaleđu je listopadna šuma.

Dugo smo razgovarali i razmišljali na temu "Gde u Srbiji otići na produženi vikend?" i bez mnogo brige i razmišljanja lepo se provesti. Nakon ovakvog opisa nije nam preostalo ništa drugo nego da krenemo na put i da sami proverimo da li je sve to što piše o Konaku Mišić istina. Rezervisali smo preko mejla, uplatili i krenuli. Trebalo nam je oko 4h lagane vožnje da stignemo do Tršića. Nazvali smo vlasnika Peđu, da se najavimo da smo stigli u Tršić, a on nam je objasnio kako da stignemo do konaka. Na pola puta nas je presreo jedan ljubazan čika koji nam je prišao i uputio nas dalje. Kasnije u toku dana shvatili smo da je to bio Peđin tata. Uplatitli smo dva puna pansiona za nas dvoje i dete u sobi, ali Peđa nam je rekao da je ipak odlučio da nas smesti u vajat gde će nam biti komotnije. Prijatnim iznenađenjima nikad kraja, u predivnom ambijentu ispod drveta pored potočića gde se hladila lubenica sačekalo nas je domaće slatko od jagoda i kafica. Dok smo ispijali kaficu i uživali svim čulima, naše dete se ljuljalo na ljuljašci, najrazigraniji pas kog sam ikada u životu srela se smestio pored nas, a mi smo poželeli da zauvek ostanemo tu, a nije prošlo ni sat vremena od našeg dolaska. Dok smo tako lenčarili stigla je i domaća proja, sir, salatica, smokvice. Nakon toga ubrzo i domaći ručak koji su nam poslužili u trpezariji konaka. Ručajući u rustičnom ambijentu gledali smo slike, poruke, pesme koje su na maloj oglasnoj tabli ostavili kako naši tako i strani gosti.

Proveli smo dva predivna dana u odmaranju, šetnji i druženju sa predivnim domaćinima. Svaki detalj konaka je osmišljen i uređen sa puno ljubavi i truda. Uz njihovu preporuku obišli smo Vukovu kuću, prošetali se šumom do manastira Trnoša, i da mi je neko rekao da sam u stanju da propešačim toliku kilometražu šumom, slatko bi se nasmejala, čak nas ni mala kišica nije omela u uživanju.

Nažalost došao je i dan kada smo morali da napustimo taj raj i krenemo kući. A za kraj još jedno malo lepo iznenađenje, Peđa nije zaboravio da se naše dete oduševilo zelenom šoljom za čaj pa mu je spakovao zajedno sa keramičkom zelenom kašičicom da ponese kući. Tako da sada ispijam kaficu u toj šolji i sa osmehom na licu se prisećam predivnog porodičnog vikenda u Konaku Mišić.

izvor: Oklagija.rs

(2 glasova)
Pročitano 3518 puta

Više iz ove kategorije

« Izlet na Olimp Krčma Timočka buna »

2 komentara

  • Sandra nedelja, 06 decembar 2015 21:23 Link komentara

    Predivna priroda! Dobra ideja za vikend!

  • drNele nedelja, 06 decembar 2015 21:42 Link komentara

    Posetili smo ovaj konak avgusta 2011. godine i proveli se fenomenalno. Topla preporuka svima! :)

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar