Izlet na Olimp

Putovanja

Letovanje u Platamonu u Grčkoj je naravno bili ciljano smišljeno, pored izleta na Meteorima koji su igrom slučaja morali biti odloženi tu je bio i izlet na Olimp. Obzirom da nakon 3 dana smucanja po hotelu i selu niko nam nije ponudio nikakav izlet, morala sam da uzmem stvar u svoje ruke i sama potražim. Ljubazne radnice hotela su nam u roku od 5 minuta rezervisale izlet sa jednom poljskom agencijom. I tako posle dva dana pun autobus na 2 sprata sa poljacima, još jedna porodica iz Srbije i mi.  Imali smo ličnog vodiča na engleskom koji se nije nešto posebno trudio da nas impresionira pričama i mitovima ali je bio voljan da nam da potrebne informacije što je nama i bilo sasvim ok. Naravno moje prvo pitanje i jedino je bilo da li ćemo videti Mitikas?
Po planu prvo smo se zaustavili na vidikovcu Stavro. Iako je bilo oblačno i jaka oluja u toku noći bogovi su uslišali moju želju i pustili su me da vidim Mitikas. Vodiči su mi rekli da stvarno imam sreće jer ove godine još nisu imali turu gde je bilo tako vedro da se video vrh. Rekoh “Ej, pa mene Bogovi vole” I tako videla sam Mitikas 2971m, Stefani 2905m i Skalu 2911m, i obećala im da ću se vratiti ali sledeći put i svratiti do njih!

Na Mitikasu su skupljali svi Bogovi kada su donosili bitne odluke, dok je presto Zevsa bio na vrhu Stefani odakle je on bacao svoje munje.
Nakon toga spustili smo se u divno selo Litohoro odakle smo krenuli ka kanjonu reke Enipeas. Na nekih 1-2 km lagane šetnje stazicom kroz kanjon stigli smo do Zevsovog kupatila, odnosno izvora reke Enipea. Obzirom da je bio Avgust nije bilo previše vode ali ipak dovoljno da steknemo utisak kako to izgleda. Cela ta atmosfera je bila predivna, miris, šuma, staza, voda…nešto što zaista vredi da se vidi.
Sledeća stanica je bilo predivno planinsko selo Stari Pantelejmon gde smo lepo ručali i uživali u predivnoj atmosferi.
Za kraj ostao nam dvorac u Platamonu. Vodiči su nam preporučili da okrenemo krug oko tvrđave kako bi smo uživali u pogledu umesto da platimo ulaz jer unutra i nema baš šta da se vidi. Poslušali smo i stvarno se isplatilo jer je pogled na more i Platamon predivan.

Platamon tvrđava je venecijanski dvorac izgrađen u periodu od 1204-1222 god.
Na kraju dana smo ipak uspeli da pogledamo Olimp i Platomon zamak sa jedne gruge strane - iz mora! Uspeli smo da se vratimo i još malo uživamo u predivnoj plaži i pogledu na velelepnu planinu iz našeg hotela. Inače rado vam preporučujem hotel Cronwel Platamon Palace u Platamonu pogotovo ukoliko ste ljubitelji lepe plaže, i imate malu dečicu. Svakako ovde ćete imati i igraonicu, mini akvapark, predivnu plažu i sve to u Ultra All Inclusive varijanti po povoljnoj ceni, što je za Grčku malo neuobičajeno :)

Ovde možete pogledati sve ponude za smeštaj u Platamonu kao i komentare i ocene gostiju iz celog sveta.

(2 glasova)
Pročitano 7308 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar