Salata sa leblebijama

Hrana

Salata sa leblebijama je izuzetno ukusna i hranljiva varijanta, pogotovo za tople letnje dane kada vas mrzi da kuvate. Veoma lako i brzo se priprema, a možete je poslužiti i u obliku kanapea.

 
Kada spomenem leblebije dosta ljudi se oko mene začudi, kao kako se to sprema? Ja pravim obično paprikaš od leblebija, ali sam imala nedavno priliku da probam odličnu salatu sa leblebijama za koju sam maznula recept i malo je adaptirala svojim potrebama.  
Ali pre nego što krenem sa receptom par reči o samoj mahunarci, kako bi ste znali šta ćete pripremati :)
Leblebija, slanutak, naut, ceci i slani pasulj. Mahunarka koja potiče sa istoka. U mom kraju leblebiju smo najviše jeli pečenu i promešanu sa suvim grožđem kao grickalicu.

Što se sastava i hranljive vrednosti tiče, osušeno zrno ove mahunarke sadrži 23 % belančevina, 53 % ugljenih hidrata, 4-5 % biljnog ulja, 3-5 % celuloze i 3 % mineralnih materija. Jedna šolja ove namirnice vam takođe obezbeđuje 50 % dnevne potrebe organizma za kalijumom, 2% za vitaminom A, 13% za vitaminom C, 69% za gvožđem, 55% za vitaminom B6 i 57 % za magnezijumom. Pored svega toga leblebija sadrži i vitamin K, folate, fosfor, cink, bakar, mangan, kolin i selenijum.


Šta sad mislite o ovoj mahunarci? Gde možete da nabavite leblebije? U svakoj radnji, suve, pečene ( koje se odmah grickaju i nisu predviđene za dalje kuvanje ) i u tegli. Mrzi vas da je potapate preko noći i onda kuvate satima? U svom radnjama imate po veoma pristupačnim cenama već obarenu leblebiju u tegli. Ja sam za ovu salatu baš takvu koristila.

Potrebni sastojci:

  • tegla sa leblebijama
  • velika crvena paprika
  • mala ljuta papričica (iako ne volite ljuto, nemojte je izbegavati, zaista daje onaj pravi šmek)
  • crveni luk mala glavica
  • maslinovo ulje
  • aceto balsamico
  • so

Po mom ukusu dodala sam i baby spanać i posula narom. To ne morate ali daje zaista pravi šmek.

Priprema:

Naseckajte krupnije crveni luk ( on je sladak i lepo se karamelizuje, zato birajte njega ), slatku papriku i propržite kratko samo da malo omekša na kašici maslinovog ulja i kašičici balsamika.  Dodajte proceđenu leblebiju i ljutu naseckanu papričicu. Sve još malo promešajte, dodajte soli po želji. 
I na kraju kada se prohladi, dodajte baby spanać da se se ne bi smežurao i pospite narom. Ja sam kao što vidite servirala u korpicama od testa, a vi možete u veliku providnu činiju za salatu i da se svako služi po potrebi.
Verujte neće ništa ostati! :)

 

 

(1 Glas)
Pročitano 1402 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar