Bakine čarolije 1. Makina čokoladna salama

Hrana

Svako od nas ima neku baku koja jedina zna da spremi neku klopu na određeni način i nikada ništa ukusnije i bolje niste probali. Na stranu to što se ostali ne slažu sa vama, bakina kuhinja je zakon! Pre nekoliko godina kada mi se baka razbolela, jedna od misli mi je bila ako ona ode, pa ko će sada spremati njene lepinje, kačamak, sos od kopriva, ledene kocke, krofnice, pricnes krofne… i kako su njeni specijaliteti nadolazili u mojoj glavi se stvarala sve veća i veća panika. Odmah sam dohvatila telefon i krenula da slikam i prepisujem sve što mi je palo pod ruku iz njenih sveski i knjiga.  Većinu stvari sam morala da izvlačim: “Pa kolko brašna? Pa koliko treba sine….da bude tamam ” Shvatila sam da je njen uspeh u iskustvu i pre svega želji da nama udovolji. Nakon toga sam se setila i druge bake, jaoooo ružice, lelele baklava, kozunak, alva….  i otišla kod druge bake i pokupila i njene recepte… Neki članovi porodice su mi govorili: “ ma daj, imaš sve to na netu” a ja odgovarala panično: “nemam, nije to isto”
Odlučila sam da ih polako postavljam ovde na blog, ali uz jedan jedini uslov,  a to je da prvo sama probam da ih spremim.
Prvi recept je “Makina salama”.  Maka, je moja baka Marija, a salama je logični naziv za njen kolač bez imena, koji je često pravila nabrzaka da nas zasladi. Ovaj  kolač sam par puta uspešno spremala uz njen nadzor, jednom sam maltene spalila kuhinju kada sam ga sama pokušala, ali nakon par pokušaja BINGO, skoro kao  Makin!
Obratite pažnju da ringla mora biti uključena na najslabije, mešate neprestano i divan miris kakaoa vam je znak da ste završili.

Sastojci:

2 šolje mlevenog keksa (nikako plazma)

1/2 šolje šećera u prahu

1 šolja mlevenih oraha

2 kašike kakao praha

1 jaje

Priprema:

Sve sastojke stavite u šerpicu, pa na najslabiju vatru i desetak minuta mešajte. Znate da je gotovo kaa ste dobili smesu koju možete oblikovati rukama i kada osetite divan miris kakao-a.

Nakon toga na radnu ploču pospite šećer u prahu i "umesite" salamu. Možete da je ostavite u foliji preko noći. Tako je ukusnija. Secite na tanke šnite i uživajte. Ja sam dodala i suvo grožđe i bilo je odlično. Slobodno eksperimentišite, dodajte seckane orahe ili prepečene lešnike, žele bombone i sl.

(3 glasova)
Pročitano 2534 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar