Kako smo protrčali kroz Morahalom Banju u Mađarskoj

Objavljeno u Putovanja

Juče sam imala priliku da pretrčim i protrčim ( ali bukvalno) kroz Morahalom Banju.

Nazvala me je prijateljica i rekla da ima neki poslovni sastanak u njihovom sportskom centru, pa da li bi sa njom. Naravno, zašto da ne, ne propuštam prilike za putovanje i otkrivanje novih stvari. Krenuli smo nas četvoro nešto kasnije oko 11h i nakon vožnje od oko 4h, prelaska 2 granice, pauzice za kafu u Temišvaru stigli smo i do te čuvene Morahalom Banje. Do sada sam imala prilike da samo posetim Mako Banju (nekih 50 km od Morahaloma) i Segedinski akvapark (20tak km od Morahloma) i svaki put kada sam to spomenula neko me je pitao... A nisi bila u Morahalom?! I tako ja stekoh utisak da je Morahalom Banja nešto WOW što moram videti i doživeti i spakovah se očas posla. Da se ovde odmah razumemo, ja nisam ljubitelj "banjanja" meni je to isuviše pasivno, i ako nemam prilike da vidim bilo šta više interesantno u okolini... dovoljno mi je par sati, što je bio i ovde slučaj.

Na samom ulazu se nalazi sportski centar "Mórahalom Móradombi Sportcsarnok" gde se često održavaju razne sportske manifestacije, danas je to bilo takmičenje mažuretkninja.  Dok je Olja obavljala svoj sastanak, mi smo iskoristili priliku da se prošetamo po okolini i ošacujemo šta bi tu moglo da se radi. Pažnju su nam privukle male minijature zgradica i odmah smo otišli da se raspitamo šta je to i kako možemo da ih pogledamo malo bliže.

Radi se o " Mini Hungary Park Morahalom " gde možete pogledati minijature bitnih zgrada u Mađarskoj  (pretpostavljam, jer nisam našla englesko objašnjenje, a slabo divanim mađarski). Nismo ušli da pogledamo iako je koštalo samo oko 2 eura, jer su minijature bile pokrivene najlonima i odlučili smo da zaista nema smisla sada raditi to, već sačekati neku drugu posetu uz lepše vreme.

Nakon toga otišli smo do samog centra koji je predivno uređen. Ali imajte u vidu da je to ipak jako malo mesto, manje i od Mako banje i nemojte se kao i ja šokirati od te činjenice. Ne znam zašto je popularnije nisam ušla u spa centar Erzsebet Furdoda uporedim sa Makom i Segedinom, ali pretpostavljam popularnost nije bez razloga, a možete i sami pogledati njihovu stranicu.

morahalom banja madjarska

Po popisu iz 2011 godine Morahalom ima oko 6000 stanovnika a šta sve možete posetiti i raditi pored spa centra i muzeja minijatura, saznaćete zvaničnoj stranici ovog gradića.

Mi smo odlučili da pojedemo nešto autentično i tako smo završili u prvoj čardi ( a po tripadvisoru najboljoj ) Varga Csarda gde smo uživali u predivnoj hrani.

Varga Csarda MorahalomVarga Csarda MorahalomVarga Csarda Morahalom

Nadam se da me neko neće pogrešno shvatiti, mestašce je divno i ja ću se ovde vratiti svakako jednog dana, ali se neću duže zadržavati jer ipak to nije "my cup of tea"

 

 

 

 

 

 

 

 

Opširnije...

Planinarski izlet - Rumunija, Banja Herkulana

Objavljeno u Putovanja

Probudla sam se bez alarma kao i obicno po našem u 06h a rumunskom u 07h. Kako smo još sinoć odlučili da odustanemo od današnjg planinarenja na vrh Domogled i prošetamo banjom, napravimo koju fotku a možda se i okupamo, nisam probudila Terezu već sam sišla sama na kafu.

Restoran je već bio pun kao da je šest popodne. Veseli planinari, puni entuzijazma su već pili kafu ili čaj i doručkovali uz anegdote sa prethodnih putovanja. Naravno smestila sam se pored njih, pila svoju kafu i uživala kao da gledam neku emisiju iz National Geographic-a. U glavi su mi se već stvarale slike… definitnivno bih volela da jednog dana neko tako sluša moje priče!

Nakon doručka, Teri, Milan i ja smo otišli taksijem do centra starog dela Banje.

Banja se nalazi na nadmorskoj visini od 170 m ali koncentracija negativnih jona je kao da se nalazite na 2000 metara.

Prvi utisak kada sam izašla iz auta je bio “ ok ne dozvoli da ti ove ogromne ruine pokvare utisak!!!”   Tada sam se setila vodiča kog smo imali u Efesu pre nekoliko godina. Dečko nam je na ulazu rekao: “ Nemojte da ovo gledate kao ruševine, već pokušajte da zamislite kako je to u to doba delovalo moderno, grandiozno, kako su se ljudi obučeni za to doba šetali tom pijacom, išli u biblioteku… “ I hvala mu za taj savet, jer da ga nije bilo ne znam da li bi utisci o samoj banji bili ovako pozitivni kao što su sada.

Kako vikipedija kaže Banja Herkulane, je grad u rumunskom delu Banata, tačnije okrug Karaš – Severin. Nalazi se u dolini Černa, između planina Mehedinti i Cerna. Banja ima oko 5000 stanovnika.

Na osnovu pronađenih arheoloških dokaza veruje se da je banja naseljena još iz doba Paleolita. Legenda govori da je Herkules stao u ovoj banji da se odmori i nadiše vazduha. Za vreme rimske dominacije nad Dakijom ova banja je bila poznata širom Imperije. Iz tog doba su otkrivene 6 statue Herkulesa, a jedna od njih se danas nalazi u samom centru banje.

U ovoj banji nalazi se i Džinovska Sekvoja stara oko 200 godina.

Svoj najveći uspeh banja je doživela u Austrougarsko doba kada je bila pravi hit među visokim slojevima zapadne Evrope. Prvi hotel Černa je izgrađen 1930 godine, a u doba Čaušeskua nastavljeno je sa građenjem ogromnih hotela koji se sada nalaze u novijem delu grada i uopšte se ne uklapaju (barem po meni) u celu tu atmosferu. 1989 godine masovno su krenuli da se otvaraju mali i veoma simpatični pansiončići koji više idu uz šarm ove banje.

Nažalost zbog nerešenih pitanja još iz doba komunizma, ogromne građe, stara kupatila zuje prazni i zarasli u starom centu Banje. Ali pokušajte da se prošetate, zatvorite oči na trenutak, osetite taj divan vazduh i zamislite kako su se tu vozile kočije i šetale dame u krinolinama. Tada ćete u potpunosti shvatiti ovu banju.

Nakon predivno provedenog prepodneva, vratili smo se u pansion gde su se planinari već vratili i prepričavali nove dogodovštine, popili kaficu, i krenuli kući.

Al zamalo…

Bilo je tu još jedno iznenađenje - nismo se vraćali istim putem i kao divan bonus posetili smo vodopade Bigar na Aninskim planinama. Rumuni ove vodopade nazivaju čudom kanjona Minas. Vodopadi Bigar su na visini od oko 8 metara. Ono što je interesantno je da se ovi vodopadi nalaze tačno na tačno na polovini razdaljine između ekvatora i Severnog pola.

Oko 20h smo pristigli u Vršac, iako umorni, bili smo prepuni pozitivne energije jer je ovo bili jedno predivno iskustvo!

Opširnije...
Pretplatite se na RSS feed